Bandol Rose Domaine La Suffrene
Bandol Rose Domaine La Suffrene
Herkomst
Bandol – Provence
Druivenras
40% mourvedre, 30% cinsault, 20% grenache en 10% carignan
Bodem
Zowel zand-, kalk- als kleibodems
Vinificatie
Ongeveer 30% van de druiven ondergaat een schilinweking, voor het overige directe persing en daarna een koele vergisting. De appel/melkzuurgisting wordt tegengehouden, om de frisheid en elegantie in de wijn te houden.
Karakter
In zijn jeugd bleekroze, later zalmkleurig. In de neus citrus, nectarine, tijm en bloemetjes en ook al wat mineraliteit. In de mond na de zachte aanzet zeer mondvullend en intens zonder log of saai te worden, door de mooie zuren. Mooie mineraliteit met een lichte ziltigheid die in de afdronk blijft hangen.
Serveren
Serveer deze wijn op een temperatuur van 10-12 graden als aperitief of bijvoorbeeld bij salade Niçoise.
Houdbaar
Jong drinken is heerlijk; de zuren versmelten na enige tijd, zodat de wijn anderhalf tot twee jaar na de oogst nog mooier is. Dit type rosé (Bandol van de beste domeinen) kan ook rond vijf jaar worden bewaard, maar dan verandert deze in geur en smaak geheel: het fruit wordt ‘gedroogder’ de frisse geuren zakken weg, maar er komen aardse geuren voor terug. Een interessant experiment.